Handige tips voor het verstandig aankopen van uw nieuwe woning

In deze lastige markt waarin de verkopend makelaar kopers tegen elkaar uitspelen is het erg moeilijk om de gewenste droomwoning aan te kopen. Al snel wordt je meegezogen in een vijandig biedingsproces waarin je het tegen andere gegadigden moet opnemen. De makelaar is na afloop van het proces altijd de lachende derde. 

Kopers zien de verkopend makelaar helaas vaak ook niet als potentieel gevaar. Het is erg onverstandig om te proberen bevriend te raken met de makelaar die de woning verkoopt. Deze behartigd het belang van de verkoper. Kopers denken namelijk hiermee vaak een gunfactor te creeren maar vaak zien we dat de makelaar misbruik maakt van de situatie en werkt het allemaal juist averechts. 

In de praktijk zien we hoe klanten proberen een huis te kopen, en de makelaar dan hun oude woning aanbieden te verkopen. In de hoop dat ze hiermee de woning gegund krijgen. Deze foute manier van denken zorgt ervoor dat de makelaar vaak meer controle krijgt over het proces van aankoop en verkoop. Hiermee zorg je direct voor een situatie dat de makelaar de regisseur wordt van alles wat er gebeurt.

Toch adviseren wij onze klanten om niet met emotie te handelen maar juist met volle verstand. Daar waar de makelaars tijdens de crisis de markt tegen hadden en ze veel moeite moesten doen voor kopers is dat nu totaal anders. Woningen staan maar kort te koop. Doordat er ook weinig te koop staat zien we dat veel gegadigden moet strijden voor dezelfde woning. 

Voor de verkoop van een woning is dat natuurlijk geweldig. Maar hoe kan je door met volle verstand te handelen, toch proberen om het risico op een onverstandige aankoop te beperken? Hiervoor proberen wij een aantal belangrijke tips te geven. Veel adviezen en tips op het internet zijn vaak verouderd of passen niet bij de huidge marktomstandigheden. Hiermee kan je in de praktijk vaak met lege handen komen te staan doordat dit een snelle "verkopers markt" is. Dat vraagt dus om een andere soort aanpak. 

Wij geven hierbij 5 belangrijke tips. Deze kunnen direct worden toegepast in de zoektocht naar je droomwoning. Uiteraard beschikken wij over meer Tips & Tricks om de verkopend makelaar te slim af te zijn. 

 

 

 

 

  •  Ga aan de slag met meerdere woningen. Hiemee voorkom je dat door de hoge doorloopsnelheid je alternatieve opties ook verkocht zijn als je er niet uit komt met je eerste keus. Makelaars en verkopers gedragen zich in deze markt erg onsportief en proberen het hoogst mogelijke bod te krijgen. Ze onderhandelen vaak met verschillende kopers tegelijk. Hiermee hoef jij je niet bezwaard te voelen om op meerdere paarden te wedden. Hiermee vergroot je direct de kans op succes. Mocht het zo zijn dat je wel bij meerdere woningen de gelukkige bent, dan kan je net zo makkelijk een optie afzeggen. 

 

  • Vermijd zoveel mogelijk kant en klare woningen. De massa is erg kortzichtig en bereid veel te betalen voor een afgewerkte woning. Vaak zien we in dezelfde straat het enorme prijs verschil tussen een afgewekte en niet afgewerkte woning. De meerprijs is vaak veel hoger dan de investering. De massa kies juist voor gemak. Maar probeer juist niet met de massa mee te gaan en een paar deuren verder te kijken. Juist omdat er nog wat moet gebeuren bied de woning meer kansen. Hiermee kan je ook een scherpe prijsonderhandeling voeren.

 

  • Zet niet direct te hoog in. We zien dat kopers vaak beginnen op de vraagprijs of hoger. Ze denken ook dat er niets van de prijs af kan. Dat is geen verstandige opvatting. Niet geschoten is altijd mis! Nadat een (openings)voorstel is afgewezen kan je alsnog verhogen. De teleurstelling is groter als je voorstel direct wordt goedgekeurd. Je weet dan niet of er misschien meer van de prijs af had gekund. Let ook op, dat de vraagprijs van de verkopers vaak ook wat te hoog staat. Ze zijn ook op de hoogte van de markomstandigheden. Verkopers proberen een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren.

 

  • Na het akkoord probeer je het contract zo spoedig mogelijk te tekenen. Verkopers kunnen hiermee de woning niet meer aan een ander verkopen. Na het tekenen heb je een wettelijke bedenktijd van 3 werkdagen. Gebruik deze tijd efficient om alles nog een keer tegen het licht aan te houden. Laat in deze periode de woning inspecteren en zorg ervoor dan je een beeld hebt van de marktwaarde. Tijdens de bedenktijd kan je altijd zonder opgave van reden ontbinden. Door vooraf snel en slagvaardig te handelen en je onderzoeken te verleggen naar de wettelijke bedenktijd hou je meer controle over het aankoop proces. De verkoper kan dan niet meer ontbinden maar jij als koper wel. 

 

  • Controleer de vragenlijst van de woning vooraf. Dit document is erg interessant en moet volledig zijn ingevuld en ondertekend. Verkopers hebben een mededelingsplicht. Ze moeten alle infomatie over de woning verstrekken ook als deze minder gunstig is voor de koper. Met dit document heb je een goed beeld van de aandachtspunten. Per onderdeel van de woning moeten de verkopers een aantal vragen beantwoorden over de staat van de woning. Bestudeerd dit goed en controleer ook of deze is getekend. Doe dat voor het onderhandelen. Indien bepaalde zaken zijn verzwegen kan dit document ook als basis dienen voor een aanprakelijkheidsstelling en schadevergoeding. Let op sommige makelaar verstrekken dit document niet als je er niet om vraagt!

 

 

Contact

Hypotheken Rotterdam
Fascinatio Boulevard 1158
2909 VA Capelle aan den IJssel

010-4807938
De Hypotheekshop Slinge gaat verder als Hypotheken Rotterdam

De Hypotheekshop Slinge gaat verder als Hypotheken Rotterdam

Geplaatst op: 2020-05-01

De Hypotheekshop Slinge heeft vanuit strategisch oogpunt besloten om vanaf heden niet meer verder te gaan als de Hypotheekshop.   Door een veranderende vraag vanuit de markt hebben we gekozen voor een zelfst...

Lees meer Meer nieuws
Woning kopen zonder inbreng van eigen geld

Woning kopen zonder inbreng van eigen geld

Geplaatst op: 2019-12-31

In de afgelopen jaren hebben wij veel klanten kunnen helpen bij de aankoop en financiering van een eigen woning. Veel van deze klanten hadden als wens om een eigen woning aan te kopen zonder spaargeld. Gelukkig is...

Lees meer Meer nieuws