Pas op voor de verkopend makelaar!

De markt is momemteel behoorlijk overspannen maar helaas zien kopers de verkopend makelaar veel te vaak als goede "bondgenoot". Kopers zijn momteel wanhopig op zoek naar mogelijkheden om een woning aangekocht te krijgen. Ze geven zichzelf daarvoor helemaal over aan de verkopend makelaar. Deze heeft vrijspel om kopers tegen elkaar uit te spelen en te zorgen dat kopers een speelbal worden van het spel dat momenteel op de markt wordt gespeeld.

Uit onderzoek is gebleken dat kopers bereid zijn om het volgende te doen voor de verkopend makelaar en zijn opdrachtgever:

  • Direct zonder aanleiding overbieden
  • Aankopen zonder voorbehoud van financiering of bouwtechnische keuring
  • Eigen woning aanbieden voor verkoop aan dezelfde makelaar
  • De financiering willen verzorgen via de verkopend makelaar of bevriende adviseur

 

In de praktijk zien we ook steeds vaker dat er een combinatie wordt toegepast van een of meerdere genoemde punten. Kopers denken hiermee extra interessant te zijn voor verkopend makelaars. Immers deze kan dan hun woning verkopen waardoor ze denken voorrang te krijgen op de aan te kopen woning. En als de makelaar via zijn aangesloten adviseur ook nog snel een passende financiering aanbiedt lijkt het op het eerste oog ook nog eens lekker makkelijk voor de kopers.

Kopers gooien alles in de stijd om maar voorrang te krijgen op een woning. Na afloop van het proces kom je vaak bedrogen uit en heeft de makelaar als lachende derde de beste zaken gedaan! 

 Je zal snel tijdens het proces snel merken dat er sprake is van belangenverstrengeling. De vriendelijkheid van de makelaar wordt snel vervangen voor een zakelijke houding. Daarom hierbij nog wat kostbare tips om ervoor te zorgen dat je als koper niet te maken krijgt met een verborgen agenda van de makelaar. 

  • Ga nooit naar een financieel advsieur van de verkopend makelaar, bezoek meerdere adviseurs maar bedank voor een adresje waar je op advies van de verkopend makelaar heen kan. De makelaar geeft vaak aan dat hij wil weten of het financieel haalbaar en en wil dan dat je dat controleert bij een bevriende advsieur. Vraag je eigen advsieur om een "financiele haalbaarheidsveklaring". Met deze verklaring kan je laten zien dat je al het nodige voorwerk hebt gedaan. Mocht je toch gebruik maken van het aanbod dan moet je er rekening mee houden dat de advsieur deze persoonlijke financiele gegeven zal delen met de makelaar. Voor de onderhandelingen kan dit soms nadelig zijn.
  • Verkoop je woning nooit via dezelfde makelaar welke de woning verkoopt. Je denkt dat het makkelijk is maar in de praktijk zie je dat de makelaar altijd met tegenstrijdige belangen zit en graag van twee walletjes wil eten. Het is dan ook onmogelijk om te verwachten dat de makelaar volledig voor je belangen zal opkomen.
  • Geef achteraf pas aan dat je een bouwtechnische keuring wenst. Doe je dat namelijk vooraf dan kan dit je onderhandelingspositie afzwakken. Terwijl als je achteraf de eis neerlegd zal de koop niet stuk lopen op dit onderdeel. Willen de verkopers op dat moment absoluut niet meewerken dan zit er vaak een addertje onder het gras. Ons advies is dan ook om de woning niet te kopen aangezien de verkoper dan iets te verbergen heeft. 
  •  Zie de verkopend makelaar als belangenbehartiger van de verkopers. Ga nooit in zee met deze makelaar. Bedank voor alle doorverwijzingen van bevriende samenwerkende partijen zoals bijvoordeeld, een taxateur, bouwkundig inspecteur, financieel adviseur. Je zal merken dat de makelaar bij al deze partijen invloed kan uitoefenen en je achteraf met niet objectieve informatie zit.  

 

  

 

Contact

De Hypotheekshop Slinge
Slinge 149
3085 ER Rotterdam

010 480 7 938
Van Pionier tot PGB specialist

Van Pionier tot PGB specialist

Geplaatst op: 2019-07-14

Veel consumenten benaderen ons met de mededeling dat hun eigen bank of hypotheek advieskantoor de aanvraag voor hypotheek heeft afgewezen. Ook zien we dat (bank)adviseurs niet altijd goed weten hoe ze moeten omgaa...

Lees meer Meer nieuws
Pas op voor de verkopend makelaar!

Pas op voor de verkopend makelaar!

Geplaatst op: 2019-07-02

De markt is momemteel behoorlijk overspannen maar helaas zien kopers de verkopend makelaar veel te vaak als goede "bondgenoot". Kopers zijn momteel wanhopig op zoek naar mogelijkheden om een woning aange...

Lees meer Meer nieuws