Een huis kopen met een PGB inkomen

Hoe geweldig is het dat je kan zorgen voor je dierbaren die intensieve zorg nodig hebben. Met het PGB stelsel is het mogelijk dat de PGB budgethouder zelf de zorgverleners selecteert. De zorgverleners worden middels een PGB budget betaald voor hun geleverde werkzaamheden.  De PGB budgethouder ontvangt zorg uit zijn vertrouwde omgeving en de PGB zorgverlener kan inkomen ontvangen voor de geleverde zorg.

De zorgverleners moeten in het dagelijkse leven zich vaak enorm aanpassen om volledig de focus te kunnen leggen op zorgverlening. Vaak moeten sommige hun baan deels of volledig opgeven om deze verantwoordelijkheid aan te kunnen. In de praktijk wordt regelmatig onderschat hoeveel de zorgverleners opgeven, om hun zorgtaken te kunnen uitvoeren. Doordat er een PGB inkomen is zien we dat het netto besteedbare inkomen in de meeste gevallen niet afneemt. Helaas wordt je bij veel banken weggezet als een klant met een risicovolle status. Iets wat bij ondernemers, flexwerkers en uitzendkrachten inmiddels flink verbeterd is. In tegenstelling tot hypotheekaanvragen met een PGB inkomen zijn er op dit vlak nog flinke stappen te maken. 

Het inkomen wat je uit PGB zorg ontvang is vergelijkbaar met iemand die in loondienst is. Wel ben je extra verbonden aan de PGB budgethouder. Dat betekend dat je volledig afhankelijk bent van deze PGB budgethouder. Deze fungeert in feite als werkgever. Valt het PGB inkomen weg dan is er geen inkomen meer. Soms kan dit gebeuren doordat het indicatiebesluit wijzigt of bij overlijden. Over dit risico wordt niet goed nagedacht. Bij een familiare relatie tussen PGB budgethouder en PGB zorgverlener is er ook geen recht op een WW uitkering waardoor het inkomen direct kan terugvallen tot bijstandsniveau. Dat is vaak een harde terugval als de uitgaven inmiddels waren begroot op een PGB inkomen dat werd ontvangen. Wist u dat u zich tegen dit risico kunt verzekeren? Hierdoor voorkomt u grote financiele problemen. Ook als u al een hypotheek heeft afgelsoten met een PGB inkomen is het belangrijk dat u hierover nadenkt. U kunt nu een klein deel van uw inkomen reserveren om later van bescherming te genieten bij een flinke inkomensterugval.

Waar gaat de PGB hypotheekaanvraag vaak mis

Gelukkig zien we dat voor het kopen van een woning het PGB inkomen geen direct probleem hoeft te zijn. Met een PGB inkomen is het goed mogelijk om een woning te kopen en een passende financiering te sluiten. Wel zijn er belangrijke aandachtspunten. Banken zijn altijd geneigd om een PGB hypotheekaanvraag op risico's te beoordelen. Hierbij zullen ze nooit met de klant meedenken. Het gaat de bank altijd eerst om het eigen belang. Een klant met een PGB inkomen die een huis koopt heeft volgens de bank altijd meer risico's. Vaak stapt de bank direct af van zijn standaard acceptatienormen. De meeste banken hebben hiervoor geen duidelijke regels opgesteld en zullen ieder dossier individueel willen beoordelen. "huis kopen met PGB inkomen" "PGB hypotheek" "pgb-hypotheek"

Het is dan aan de adviseur om de bank te overtuigen. De adviseur kan een motivatie schrijven voor de PGB financiering. Hieruit zal moeten blijken dat aan alle risico's is gedacht. In de praktijk zien we dat het hier juist mis gaat. Klanten die bij ons komen en de woning elders niet gefinancierd kregen hebben vaak vanuit hun vorige adviseur niet de nodige zorg en begeleiding gehad.  Een PGB hypotheek aanvraag dat als standaard verzoek wordt ingediend zonder motivatie is vaak kansloos. Het klopt dan ook niet dat er wordt gezegd dat het kopen van een huis met een PGB inkomen niet mogelijk is. Dit jaar alleen al hebben wij veel aanvragen gedaan, die door andere adviseurs niet tot succes hebben geleid. Daarbij zien wij steeds dat de gemaakte fouten veel overeenkomsten hebben. Ook zien wie veel onkunde bij adviseurs, bankmedewerkers of hypotheek acceptanten. Het komt nog geregeld voor dat men niet eens weet wat een PGB inkomen is! Natuulijk speelt de drukte in de markt ook mee. Adviseurs willen voor een PGB hypotheek liever geen maatwerk leveren. Dat kost ze extra tijd en hierbij moeten ze afstappen van hun oude vertrouwde werkwijze. Dit zorgt ervoor dat veel aanvragen niet ver komen en snel worden afgewezen door geldverstrekkers. Gelukkig biedt onze werkwijze hier een goede uitkomst in. "snel een pgb hypotheek afsluiten" "een pgb hypotheek" "hypotheek met PGB" 

Voorkom als PGB klant een te hoog risicoprofiel

Als (toekomstige) koper van een woning met een PGB inkomen kan je vaak al de nodige fouten voorkomen door ervoor te zorgen dat de banken je niet een onnodig te hoog risicoprofiel meegeven. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er meer dan voldoende spaargeld aanwezig is. Hoe meer hoe beter. Vaak is het voor de bank een graadmeter om te zien hoe je met geld omgaat. Indien het inkomen hoog is en er geen spaargeld aanwezig is of maar een klein bedrag zal de bank toch liever zijn centen op zak houden. Je zal dan geen financiering krijgen om een woning te kopen omdat ze erg goed letten op het uitgaven gedrag.

Zorg ervoor dat je met je PGB inkomen niet alleen rekening houdt met vandaag. Maar ook met later voor het geval er sprake zou zijn van bijvoorbeeld een inkomensterugval. Dat kan zijn bij overlijden, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of pensioen. Hiervoor zijn interessante producten in de markt. Door je goed te verzekeren zal de bank sneller en makkelijker het geld willen uitlenen. Je laat daarmee zien bewust bezig te zijn met de mogelijke risico's van een inkomensterugval. Door deze verzekeringen te overleggen zal de bank eerder bereid zijn om je een hypotheek te verstrekken met een PGB inkomen. Laat juist voordat je een PGB hypotheek afsluit een klantadviesrapport opstellen waabij je al deze risico's in kaart breng. Ga dan samen met je adviseur kijken of je deze risico's kunt afdekken met de juiste verzekeringen.

Sluit geen kredieten of leningen af. Maar spaar liever voor je aankopen. Dit lijkt vaak simpel maar in de praktijk zien we juist het tegenovergestelde. Zeker bij kleine aankopen zoals een telefoon, elektronica, meubels, kan je tegenwoordig simpel in termijen betalen. Dit is verleidelijk en zorgt ervoor dat je het geld niet direct hoeft te betalen. Zonder dat je het door hebt beinvloed dit het debiteuren risico erg nadelig. Als het om meerdere kleine bedragen gaat zal dit uiteindelijk de bank voldoende aanleiding kunnen geven om de PGB hypotheek aanvraag te weigeren. Wat begon met een beetje betaalgemak heeft dan uiteindelijk grote invloed op je toekomst.  "huis kopen met PGB inkomen" "een pgb hypotheek" "pgb hypotheekspecialist"

Denk alvast vooruit als je met een PGB inkomen een huis wenst aan te kopen

Begin tijdig met je voorbereidingen. En werk in je planning vooruit. Als er geen spaargeld is kan je nu alvast beginnen met sparen. Indien je geen verzekeringen hebt gesloten kan je nu alvast informeren en deze alsnog afsluiten. Mocht je niet beschikken over alle relevante stukken die nodig zijn dan kan je daar nu alvast mee aan de slag gaan. Ga bij het kopen van een woning op basis van een PGB inkomen niet werken naar je maximaal haalbare leencapaciteit. Dit zal de bank zwaar laten meetellen in zijn risicobeoordeling. Laat vooraf alles goed bekijken en uitwerken zodat er nog ruimte is om zaken in orde te maken voor de aankoop. Als het huis eenmaal gekocht is staat er direct een druk op de financiering. Zorg ervoor dat je dan helemaal klaar bent voor de hypotheekaanvraag en laat niets aan het toeval over! Voorkom dit scenario door alles ruim van te voren uit te werken. Een PGB hypotheek vraagt nou eenmaal om een andere aanpak.

Kies voor je PGB hypotheek de juiste adviseur

Let op dat je bij de selectie kiest voor een adviseur die bekend is met deze bijzondere situatie. Een PGB hypotheek vraagt om een andere werkwijze en informeer hier dan ook naar. Probeer door middel van vragen ook te controleren hoe ver de kennis reikt van deze adviseur. Vraag de adviseur eens jou uit te leggen wat een PGB inkomen is en wat het doel daarvan is.  Als de adviseur of bankmedewerker hier afhaakt, is het verstandiger om een deurtje verder te kijken. Vraag ook of de adviseur ervaring heeft met soortgelijke PGB hypotheek aanvragen.  Hiermee vookom je proefkonijn te zijn bij een advseur die hier geen ervaring mee heeft. Kies ook niet voor de voordeligste adviseur. Een adviseur die voordelig is, zal minder tijd en aandacht aan het dossier willen besteden. Informeer ook naar het product assortiment. Als een adviseur niet samenwerkt met alle banken is de kans op succes altijd kleiner. Stel dat die ene bank die de PGB hypotheek wilde financieren geen samenwerking heeft met jou adviseur? Dit zijn allemaal zaken waar in de praktijk aangedacht kan worden om het succes te vergroten.    

De Hypotheekshop Slinge voor uw PGB Hypotheek

Als PGB hypotheekspecialist hebben we inmiddels vele trotse klanten geholpen aan hun droomwoning. Wij beschikken niet alleen over de juiste kennis en expertise maar hebben ook het meest uitgebreide product assortiment. Voor een passende PGB hypotheek bent u bij ons aan het juiste adres. Door onze unieke aanpak zijn wij in staat om op elk punt het verschil te maken. Juist op details worden PGB hypotheekaanvragen beslist. Om uw droomwensen te realiseren laat u liever niets aan het toeval over. Kies dan ook voor de beste PGB hypotheekspecialist! Neem vandaag nog contact met ons op zodat wij u meer kunnen vertellen over onze unieke werkwijze.

 

 

   

 

   

 

 

 

Contact

De Hypotheekshop Slinge
Slinge 149
3085 ER Rotterdam

010 480 7 938
Speciale actie Domivest Hypotheek

Speciale actie Domivest Hypotheek

Geplaatst op: 2020-01-02

Speciaal voor alle (startende) beleggers in vastgoed een mooie actie om het jaar knallend te beginnen. Deze speciale DOMIVEST actie geld ook voor oversluiters van reeds bestaande vastgoed financieringen. Met dit p...

Lees meer Meer nieuws
Woning kopen zonder inbreng van eigen geld

Woning kopen zonder inbreng van eigen geld

Geplaatst op: 2019-12-31

In de afgelopen jaren hebben wij veel klanten kunnen helpen bij de aankoop en financiering van een eigen woning. Veel van deze klanten hadden als wens om een eigen woning aan te kopen zonder spaargeld. Gelukkig is...

Lees meer Meer nieuws