Een hypotheek en BKR registratie

Wie een hypotheek af wil sluiten, krijgt te maken het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR is opgezet om consumenten te beschermen tegen teveel lenen. Hoe zit het nu precies met een BKR-registratie bij de aanvraag van je hypotheek?

Het BKR houdt een dossier bij van elk persoon die in Nederland een krediet heeft afgesloten. Denk hierbij aan hypotheken, leningen en creditcards. Ook wordt vastgelegd welke mensen een betaalachterstand hebben. Dit kan resulteren in een negatieve BKR-registratie. Geldverstrekkers (o.a. banken, postorderbedrijven, leasemaatschappijen) moeten in het BKR-register opvragen wat de kredietwaardigheid van mensen is die een lening af willen sluiten.

Veranderingen BKR-register

Vanaf 1 december 2016 worden leningen en kredieten vanaf € 250 vastgelegd in het BKR-register. Dit geldt voor kredieten met een looptijd van minstens één maand. De hoogte van het bedrag was eerder vastgesteld op € 500. Heb je een betaalrekening waar je voor meer dan € 250 rood op mag staan, dan wordt dit dus ook geregisterd in het register. Ook al sta je niet rood!

Een Hypotheek met BKR

Bij de aanvraag van een hypotheek wordt altijd het BKR-register geraadpleegd door de geldverstrekker. Deze zal analyseren wat de betalingsverplichtingen zijn van de aanvrager en of er een betaalachterstand is of in het verleden is geweest. Een registratie in het BKR-register is trouwens niet per definitie slecht, maar een negatieve registratie zal wel voor problemen kunnen zorgen. Ook zal de geldverstrekker kijken of de openstaande leningen binnen de inkomstennorm vallen. Met andere woorden: ben je in staat om je hypotheek af te lossen in combinatie met de andere leningen. Hierdoor zal je in sommige gevallen minder kunnen lenen als je met een andere lening staat geregistreerd in het BKR-register.

Wil je geen (negatieve) BKR-registratie:

  • Zorg dat je inzicht hebt in je leningen/kredieten en dat je deze altijd op tijd voldoet, zodat je een negatieve BKR-registratie voorkomt.
  • Is het voor jou niet noodzakelijk om rood te staan op je betaalrekening? Laat die optie dan uitzetten door je bank. Maak je er wel gebruik van, stel dan een alert in als je rood komt te staan en zorg er in dat geval voor dat je het zo snel mogelijk weer terug hebt betaald.
  • Bij een creditcard kan je er voor kiezen om maandelijks het bedrag in één keer van je betaalrekening af te laten schrijven of om gespreid te betalen. In het laatste geval zal dit worden vastgelegd in het BKR-register. Wil je dit niet, laat de optie om gespreid te betalen dan uitzetten door je bank.
  • Als je een telefoonabonnement afsluit met “gratis” telefoon dan is de telefoon niet gratis, maar op afbetaling, ofwel een lening! Ook in dit geval wordt het aangemeld bij het BKR als de telefoon duurder is dan € 250.
  • Wil je weten met welke leningen je staat geregistreerd bij het BKR? Dan kan je jouw gegevens opvragen bij het BKR. Hier betaal je wel enkele euro’s administratiekosten voor.

 

Meer informatie

Ben je van plan om een hypotheek af te sluiten en wil je meer weten over jouw financiële situatie, of twijfel je aan jouw BKR-registratie? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Het eerste gesprek is altijd voor onze rekening.

Contact

Hypotheken Rotterdam
Fascinatio Boulevard 1158
2909 VA Capelle aan den IJssel

010-4807938
De Hypotheekshop Slinge gaat verder als Hypotheken Rotterdam

De Hypotheekshop Slinge gaat verder als Hypotheken Rotterdam

Geplaatst op: 2020-05-01

De Hypotheekshop Slinge heeft vanuit strategisch oogpunt besloten om vanaf heden niet meer verder te gaan als de Hypotheekshop.   Door een veranderende vraag vanuit de markt hebben we gekozen voor een zelfst...

Lees meer Meer nieuws
Woning kopen zonder inbreng van eigen geld

Woning kopen zonder inbreng van eigen geld

Geplaatst op: 2019-12-31

In de afgelopen jaren hebben wij veel klanten kunnen helpen bij de aankoop en financiering van een eigen woning. Veel van deze klanten hadden als wens om een eigen woning aan te kopen zonder spaargeld. Gelukkig is...

Lees meer Meer nieuws