Maandbedrag voor veel Verenigingen van Eigenaren omhoog

De bijdrage aan een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan voor sommige woningbezitters vanaf januari behoorlijk stijgen. Dit komt door strengere regels voor de VvE’s, over het bedrag dat zij moeten sparen voor onderhoud.

Als je een woning bezit dat deel uitmaakt van een groter pand, betaal je een maandelijks bedrag aan je eigenaarsvereniging. Het bedrag is een deel van de ‘herbouwwaarde’ van het pand; het geld dat nodig zou zijn om het gebouw opnieuw neer te zetten. Voorheen mocht elke VvE het maandelijkse bedrag zelf bepalen, waardoor sommige mensen weinig bij hoefden te dragen.

Dat is nu voorbij. Al in 2014 stelde toenmalig minister Blok vast dat elke vereniging minstens 0,5 procent per jaar van de herbouwwaarde moet sparen. Door de wetswijziging kun je als woningeigenaar maandelijks behoorlijk meer kwijt zijn; een stijging van 25 euro is niet ongewoon.

 

Belang van eigenaren

Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis is desondanks positief over de nieuwe regel. Er zijn nogal wat VvE’s waar niets of weinig aan onderhoud gedaan wordt, puur omdat niemand er geld aan wil uitgeven. Terwijl het in het belang van iedere eigenaar is dat het gebouw goed onderhouden wordt.

Tot nu toe waren er veel uitwassen. Als sommige eigenaren wel wilden betalen en anderen niet, had je een probleem, zegt Van Essen. Dat is een heel onwenselijke situatie; geen onderhoud is slecht voor de waarde van de woningen en slecht voor de buurt. Verloedering ligt op de loer.

Ook Cees Vissers van Holland VVE beheer stelt dat de wetswijziging hard nodig was. Volgens hem pakt het zonder regulering zelfs vaak duurder uit voor eigenaren. Veel verenigingen spaarden jarenlang veel te weinig. Dan komt een kapotte centrale CV-ketel of een lek dak als een vervelende verrassing die in één keer heel veel geld per eigenaar kost. Goedkoop is hier dus echt duurkoop.

 

Altijd duurder uit?

Mocht de stijging van het maandbedrag erg duur uitpakken, dan kunnen woningeigenaren volgens Vissers ook kijken naar een ‘meerjarenonderhoudsplan’ (MJOP). Als je door een expert officieel laat vaststellen dat het gebouw in goede staat is, mag je als VvE een lager maandbedrag sparen. Dat kan geld schelen.

Volgens Van Essen hoeft niet iedere eigenaar zich zorgen te maken. Ongeveer de helft van alle VvE’s reserveert al jaren verstandig heeft zijn onderhoudsfonds op orde. Zeker niet elke vereniging hoeft dus de maandelijkse bijdrage te verhogen door de wetswijziging.

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact

De Hypotheekshop Slinge
Slinge 149
3085 ER Rotterdam

010 480 7 938
Van pionier tot PGB specialist

Van pionier tot PGB specialist

Geplaatst op: 2019-07-14

Veel consumenten benaderen ons met de mededeling dat hun eigen bank de aanvraag voor hypotheek heeft afgewezen. Hierbij een praktijkvoorbeeld van de ING welke uiteindelijk door onze inspanning de hypotheek toch he...

Lees meer Meer nieuws
Pas op voor de verkopend makelaar!

Pas op voor de verkopend makelaar!

Geplaatst op: 2019-07-02

De markt is momemteel behoorlijk overspannen maar helaas zien kopers de verkopend makelaar veel te vaak als goede "bondgenoot". Kopers zijn momteel wanhopig op zoek naar mogelijkheden om een woning aange...

Lees meer Meer nieuws