NHG rekent nog steeds te hoge kosten

De premie die kopers betalen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is te hoog, vindt Vereniging Eigen Huis en de Hypotheekshop. Het garantievermogen van NHG is veel hoger dan nodig om toekomstige uitkeringen te kunnen doen, blijkt uit de NHG-kwartaalcijfers.

Vereniging Eigen huis en de Hypotheekshop vinden dat de premie op de kortst mogelijke termijn omlaag moet en hebben hier per brief bij minister Ollongren op aangedrongen. 

Huis kopen moeilijk voor starters

Het is voor starters steeds moeilijker om een huis te kopen, omdat de huizenprijzen sterk stijgen en omdat de bijkomende kosten sinds 1 januari volledig uit eigen middelen moeten worden betaald. Deze bijkomende kosten (in totaal ongeveer 6 % van de aankoopsom) bestaan uit o.a. overdrachtsbelasting en de kosten voor de notaris, de makelaar en hypotheekadvies. Wie een hypotheek met NHG wil, betaalt nog eens een NHG-premie van 1 %. Vooral voor starters zou een verlaging van de NHG-premie zeer welkom zijn.

NHG biedt zekerheid en lage rente

Met NHG-garantie krijgen huizenkopers bij een gedwongen verkoop van de woning de zekerheid dat de restschuld wordt betaald. Daarnaast profiteren kopers van een lagere rente. Twee dingen die met name voor starters heel belangrijk zijn. 

Uit de kwartaalcijfers van NHG blijkt dat het garantievermogen het eerste halfjaar met € 71 miljoen is gegroeid tot bijna € 1,2 miljard. Dat terwijl veel minder klanten aanspraak doen op het vangnet en het gemiddeld uitgekeerde bedrag sterk is afgenomen. 

NHG-premie moet nu snel omlaag

In haar kwartaalbericht zegt NHG zelf dat het fonds ook bij tegenslagen groot genoeg is om huiseigenaren te kunnen blijven helpen. Alle reden om de hoge NHG-premie nu snel te verlagen, vindt Vereniging Eigen Huis. Dat kan starters een steuntje in de rug geven. 

Contact

De Hypotheekshop Slinge
Slinge 149
3085 ER Rotterdam

010 480 7 938
Van pionier tot PGB specialist

Van pionier tot PGB specialist

Geplaatst op: 2019-07-14

Veel consumenten benaderen ons met de mededeling dat hun eigen bank de aanvraag voor hypotheek heeft afgewezen. Hierbij een praktijkvoorbeeld van de ING welke uiteindelijk door onze inspanning de hypotheek toch he...

Lees meer Meer nieuws
Pas op voor de verkopend makelaar!

Pas op voor de verkopend makelaar!

Geplaatst op: 2019-07-02

De markt is momemteel behoorlijk overspannen maar helaas zien kopers de verkopend makelaar veel te vaak als goede "bondgenoot". Kopers zijn momteel wanhopig op zoek naar mogelijkheden om een woning aange...

Lees meer Meer nieuws