Private Lease? Pas Op!

 

Een gloednieuwe auto rijden voor maar € 200,- of € 300,- per maand zonder onderhoudskosten, wegenbelasting of afschrijvingen. Je betaalt alleen maar voor de brandstof. Dat klinkt aantrekkelijk. Echter, het levert wel een registratie bij BKR op.

Een private leasecontract heeft gevolgen voor het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Wil je een huis kopen of je hypotheek oversluiten? Dan wordt er rekening gehouden met de betalingsverplichting. Je kunt hierdoor minder lenen. Het bedrag je dat maandelijks betaalt om de auto te kunnen rijden, kun je immers niet gebruiken voor het betalen van je woonlasten.

Sinds begin 2016 wordt private lease geregistreerd bij het BKR. De totale lease-som bestaat uit twee componenten: een financieel en een service component (voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen). Bij het BKR wordt alleen het financiële component vastgelegd. Dit is 65 procent van het totale leasebedrag. Het servicedeel wordt niet geregistreerd, omdat ook ‘gewone’ autobezitters met deze kosten te maken hebben.

Som:

Met een inkomen van € 35.000,- kun je in 2018 ongeveer € 150.000,- lenen bij een rente van 2 procent. Stel, je hebt een leasecontract voor een auto afgesloten voor € 199,- per maand met een looptijd van 60 maanden. De waarde van het leasecontract bedraagt in totaal € 11.940,-. Van dit bedrag wordt 65 procent, ofwel € 7.761 geregistreerd bij het BKR. Bij het berekenen van de maximale hypotheek houdt de geldverstrekker rekening met deze verplichting per maand. Je kunt door het private leasecontract nog maar een maximale hypotheek krijgen van ongeveer € 108.000,-. Het verschil van € 42.000,- is ruim drie keer de nieuwwaarde van de auto.

Niet of nauwelijks gewaarschuwd

Bij private lease wordt, vreemd genoeg, nauwelijks gewaarschuwd voor de gevolgen bij het verkrijgen van een hypotheek. op de website van een grote leasemaatschappij, die is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease, staat onder veel gestelde vragen vermeld dat er een BKR-registratie volgt, maar niet welke gevolgen dat dan heeft. Onder ‘Hoe werkt het’ of bij de vergelijking tussen leasen en kopen, wordt niet gesproken over een ‘auto abonnement’ en het feit dat er geen fiscale bijtelling geldt. Geen volledige voorlichting dus. De AFM houdt geen toezicht op private lease omdat het gaat om ‘huur’ – geen lening dus – waarbij de consument aan het einde van de looptijd geen eigenaar wordt.

In de 65 procent zijn kosten verwerkt, waarmee ook al rekening is gehouden in de woonquotes van budgetvoorlichtingsinstantie Nibud. De woonquotes worden gebruikt voor het berekenen van de maximale hypotheek. Vanuit onze optiek is er sprake van een dubbeltelling. Het zou goed zijn als opnieuw gekeken wordt naar het percentage van de leasekosten dat bij het BKR wordt geregistreerd.

Maak jij gebruik van private lease of denk je eraan? Dan is het verstandig om rekening te houden met eventuele gevolgen voor een toekomstige hypotheek. Meer weten? Praat eens met een adviseur bij jou in de buurt

Contact

De Hypotheekshop Slinge
Slinge 149
3085 ER Rotterdam

010 480 7 938
Van pionier tot PGB specialist

Van pionier tot PGB specialist

Geplaatst op: 2019-07-14

Veel consumenten benaderen ons met de mededeling dat hun eigen bank de aanvraag voor hypotheek heeft afgewezen. Hierbij een praktijkvoorbeeld van de ING welke uiteindelijk door onze inspanning de hypotheek toch he...

Lees meer Meer nieuws
Pas op voor de verkopend makelaar!

Pas op voor de verkopend makelaar!

Geplaatst op: 2019-07-02

De markt is momemteel behoorlijk overspannen maar helaas zien kopers de verkopend makelaar veel te vaak als goede "bondgenoot". Kopers zijn momteel wanhopig op zoek naar mogelijkheden om een woning aange...

Lees meer Meer nieuws