Huizenkoper verder onder druk, wat zijn de risico's!

Kopers op de woningmarkt staan onder druk. Wie een mooi een huis ziet, moet razendsnel bezichtigen, beslissen en bieden. Het gevolg: biedingen ver boven de vraagprijs. Wat zijn de risico’s? 

Vooral in de Randstad is het eerder regel dan uitzondering: huizen die soms ver boven de vraagprijs worden verkocht. Makelaars creëren een 'pressure cooker' en hanteren steeds vaker een vanaf-prijs, waarbij kopers vanaf een startprijs tegen elkaar opbieden. Veel kopers doen er noodgedwongen aan mee.

 

Overbieden niet zonder gevaar

Maar overbieden op een huis is niet zonder gevaar. Dit zijn de risico's:

De biedingen van anderen ziet u vaak niet, waardoor u niet weet of uw nieuwe bod 1.000 of wel 10.000 euro hoger is. Bepaal uw eigen maximum en houd u daaraan. Laat u niet verleiden om op het laatst tóch nog een hoger bod boven uw maximum uit te brengen.

Zet niet al uw reserves in om het huis te kunnen kopen. Dan is er weinig of niets meer over om te kunnen verhuizen, uw huis in te richten en noodzakelijke reparaties en verbouwingen van te betalen. Dat geld moet dan ergens anders vandaan komen en extra lenen is erg duur.

De bank leent u niet meer dan de taxatiewaarde van uw nieuwe woning. Als uw bod hoger is, dan zult u het verschil zelf moeten financieren. Laat daarom bij twijfel een spoedtaxatie uitvoeren. Als er een onoverbrugbaar financieringsprobleem blijkt te zijn, dan kunt u de koop van de woning nog binnen drie werkdagen kosteloos annuleren. Dat geldt ook voor kosten van achterstallig onderhoud en herstel. Regel daarom direct een bouwtechnische keuring. Een taxatie en een keuring zijn goede controlemiddelen om na te gaan hoeveel het huis waard is.

Contact

De Hypotheekshop Slinge
Slinge 149
3085 ER Rotterdam

010 480 7 938
Van pionier tot PGB specialist

Van pionier tot PGB specialist

Geplaatst op: 2019-07-14

Veel consumenten benaderen ons met de mededeling dat hun eigen bank de aanvraag voor hypotheek heeft afgewezen. Hierbij een praktijkvoorbeeld van de ING welke uiteindelijk door onze inspanning de hypotheek toch he...

Lees meer Meer nieuws
Pas op voor de verkopend makelaar!

Pas op voor de verkopend makelaar!

Geplaatst op: 2019-07-02

De markt is momemteel behoorlijk overspannen maar helaas zien kopers de verkopend makelaar veel te vaak als goede "bondgenoot". Kopers zijn momteel wanhopig op zoek naar mogelijkheden om een woning aange...

Lees meer Meer nieuws