Huiseigenaren tekenen massaal bij het kruisje voor renteherziening

Vereniging Eigen Huis roept woningbezitters op actief op zoek te gaan naar concurrerende aanbiedingen, omdat ze in veel gevallen goedkoper uit kunnen zijn. De vereniging ondervroeg leden met een hypotheek waarvan de rentevaste periode afliep tussen 2015 en 2017. Bijna zes op de tien huiseigenaren (58%) die bij hun huidige bank blijven, tekenen zonder verder onderzoek het voorstel van de geldverstrekker.

De overige 42% doet eerst onderzoek naar het nieuwe renteaanbod. Daarvan schakelt 38% de hypotheekadviseur in; 59% gebruikt alleen internet. Van de mensen die overwegen om over te stappen, stapt uiteindelijk 20% daadwerkelijk over. Als reden om wel over te stappen wordt vooral een lage rente genoemd (52%).

€ 50 per maand

Volgens Vereniging Eigen Huis laten vooral mensen met een aflossingsvrije hypotheek bij een van de drie grootste banken veel geld liggen. Gemiddeld laten zij een lagere hypotheekrente van 0,3% voor een rentevaste periode van 10 jaar liggen. Bij een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000 gaat het dan om een verschil van € 50 per maand. Voor een rentevaste periode van 20 jaar is het verschil 0,7%.

Korte rentevaste periode

De huiseigenaren uit het onderzoek die wel overstapten kozen vaker (42%) een rentevaste periode van 20 jaar of langer. Bij de huiseigenaren die bij de huidige geldverstrekker blijven is dit percentage 10%. Volgens Eigen Huis is dit verschil te verklaren door de vaak niet concurrerende tarieven die banken aanbieden voor de langere rentevaste perioden. “Huiseigenaren worden op deze manier gedwongen om te kiezen voor een kortere periode.”

Contact

De Hypotheekshop Slinge
Slinge 149
3085 ER Rotterdam

010 480 7 938
Van pionier tot PGB specialist

Van pionier tot PGB specialist

Geplaatst op: 2019-07-14

Veel consumenten benaderen ons met de mededeling dat hun eigen bank de aanvraag voor hypotheek heeft afgewezen. Hierbij een praktijkvoorbeeld van de ING welke uiteindelijk door onze inspanning de hypotheek toch he...

Lees meer Meer nieuws
Pas op voor de verkopend makelaar!

Pas op voor de verkopend makelaar!

Geplaatst op: 2019-07-02

De markt is momemteel behoorlijk overspannen maar helaas zien kopers de verkopend makelaar veel te vaak als goede "bondgenoot". Kopers zijn momteel wanhopig op zoek naar mogelijkheden om een woning aange...

Lees meer Meer nieuws