Compensatie voor gedupeerden van Koopgarantwoningen in Rotterdam

Mensen die een Koopgarant-woning hebben gekocht voor een te hoge prijs, kunnen compensatie krijgen. Dat heeft Stichting OpMaat, die de Koopgarant-formule beheert, bekendgemaakt. Maar mensen die bij de verkoop van hun woning een te lage prijs hebben gekregen, vallen buiten de compensatieregeling, tot ongenoegen van Vereniging Eigen Huis.

Vereniging Eigen Huis vindt dat er ook een regeling moet komen voor mensen die zijn benadeeld bij de verkoop van een Koopgarant-woning en roept de politiek op in te grijpen. Door onjuiste taxaties krijgen verkopers van een Koopgarant-woning vaak een te lage prijs.

Wat is de Koopgarantregeling?

De Koopgarantregeling is bedoeld om koopwoningen bereikbaar te maken voor mensen met een lager inkomen. Zij kunnen voor een lagere prijs een huis kopen van een woningcorporatie. Wil de eigenaar na enkele jaren weer verhuizen, dan is hij verplicht de woning weer te verkopen aan de corporatie. De corporatie is op haar beurt verplicht de woning terug te kopen. 

Goede taxatie is essentieel

Om deze constructie goed te laten functioneren, is een taxatierapport van een onafhankelijke taxateur essentieel. Een Koopgarant-woning wordt zowel bij aankoop als verkoop getaxeerd. Op basis van de taxatie worden de korting en later de winst of het verlies bepaald.

In 2016 kaartte Vereniging Eigen Huis al bij toenmalig minister Blok aan dat taxaties bij Koopgarant-woningen vaak onjuist zijn. De brief leidde tot veel publiciteit. De minister nam daarop het initiatief tot overleg tussen OpMaat, Vereniging Eigen Huis, Aedes en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit overleg leverde een compensatieregeling op voor een foutieve aankooptaxatie. 

Waardevermeerdering niet meegenomen

Maar ondanks voortdurend aandringen van Vereniging Eigen Huis voorziet de compensatieregeling niet in een oplossing voor mensen die gedupeerd zijn bij de verkoop van hun huis aan de corporatie of ontwikkelaar. 

De meest gehoorde klacht is dat een waardevermeerdering door verbouwingen en woningverbeteringen niet wordt meegenomen. Daarnaast bestaan er vermoedens dat sommige taxateurs zich bij het bepalen van de koopprijs sterk laten sturen door de wens van de corporatie of ontwikkelaar. 

Onafhankelijk klachtenloket

Steven Wayenberg, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis: ‘Voor dit probleem moet alsnog een onafhankelijk klachtenloket komen. We beschouwen de compensatieregeling voor kopers als een tussenresultaat en laten het hier niet bij zitten.'

'De Tweede Kamer heeft zich nog niet uitgesproken over de problemen met Koopgarant, maar zal nu echt van zich moeten laten horen. Wij zullen ons ongenoegen over deze halfbakken oplossing laten weten aan de minister.’

'Informeer kopers over compensatieregeling'

De compensatieregeling die vandaag bekend werd gemaakt staat vermeld op de website van Stichting Opmaat en Aedes. Vereniging Eigen Huis wil dat Koopgarant-klanten hierover actief worden geïnformeerd.

De vereniging adviseert kopers van een corporatiewoning met de Koopgarantregeling zich te melden bij hun corporatie als zij twijfels hebben over een uitgevoerde aankooptaxatie.  

Contact

De Hypotheekshop Slinge
Slinge 149
3085 ER Rotterdam

010 480 7 938
Van pionier tot PGB specialist

Van pionier tot PGB specialist

Geplaatst op: 2019-07-14

Veel consumenten benaderen ons met de mededeling dat hun eigen bank de aanvraag voor hypotheek heeft afgewezen. Hierbij een praktijkvoorbeeld van de ING welke uiteindelijk door onze inspanning de hypotheek toch he...

Lees meer Meer nieuws
Pas op voor de verkopend makelaar!

Pas op voor de verkopend makelaar!

Geplaatst op: 2019-07-02

De markt is momemteel behoorlijk overspannen maar helaas zien kopers de verkopend makelaar veel te vaak als goede "bondgenoot". Kopers zijn momteel wanhopig op zoek naar mogelijkheden om een woning aange...

Lees meer Meer nieuws